U heeft eindelijk uw plekje gevonden na een lange en vermoeiende huizenjacht. U wilt snel handelen, voordat het te laat is en iemand anders ervandoor gaat met uw droomhuis.. Maar let op! Want er komt veel kijken bij het kopen van een woning, u wilt niet voor verassingen en onaangename situaties komen te staan. Daarom hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Zo voorkom je een miskoop:

 

Tip 1: Financiering 
Niets is vervelender dan dat u zich volledig richt op uw droomhuis en dat blijkt dat u het niet kan financieren. Daarom kunt u zich beter voordat u een belangrijke beslissing maakt voor uw huis even langs gaan bij de hypotheekadviseur. Hiermee versterkt u ook uw onderhandelingspositie! 

 

Tip 2: Woningmarkt 
Laat u niet teveel (af)leiden door het 'huizenmarkt nieuws' maar bepaal zelf het koopmoment. Op dit moment stijgen de prijzen en woningen worden sneller verkocht dan afgelopen half jaar. Er gebeurt veel op de markt. Er kunnen echter verschillen zijn per regio, dus onderzoek dit ook.
 
Tip 3: Woningwaarde 
Het is belangrijk dat u eerst zelf wat onderzoek doet; in het  kadaster bijvoorbeeld kunt u precies nakijken wat de verkoopprijs is geweest voor vergelijkbare woningen in de buurt. Onderzoek ook wat de bouwkundige staat van de woning is, vooral bij wat oudere woningen is dit aan te raden. Dit kunt u meenemen in uw beslissing voordat u een woning koopt.

Tip 4: Buurt 
Voordat u een beslissing neemt, is het een raadzaam om eens op verschillende tijdstippen door de buurt te wandelen, vooral als u hier niet bekend bent. Wat vindt u belangrijk? Welke voorzieningen biedt de nabije omgeving? Gaat u zich hier thuis voelen? Is die sportvereniging die u zoekt in de buurt? Openbaar vervoer?

Tip 5: Verkopers 
Heeft de verkoper al een ander huis gekocht? Hebben de verkopers haast? Is het een persoonlijke reden? Wat is de reden van verkoop? Probeer na te gaan wat de reden van verkoop is. Hiermee versterkt u ook de onderhandelingspositie naar het vinden van een droomwoning.